Redactioneel
Deze extra editie van NTz verschijnt ter gelegenheid van de zesde Europese conferentie van de International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities (IASSIDD), die van 6 tot en met juli 2021 plaatsvindt. Waar tijdens andere IASSIDD-congressen onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen uit de hele wereld bij elkaar komen, is deze conferentie noodgedwongen volledig online. Desalniettemin belooft het gezien het programma ook nu weer een inspirerend congres te worden, waar veel te leren en te delen valt. En dat komt niet in de laatste plaats door de bijdragen vanuit Nederland. Ook dit keer zijn er veel Nederlandse onderzoekers van diverse organisaties die tijdens de conferentie hun recentste bevindingen presenteren. In deze NTz licht een aantal van hen die toe door te beschrijven waarop hun onderzoek is gericht en wat ze ermee beogen.
Vanwege het grote aantal is het onmogelijk om alle Nederlandse onderzoekers die tijdens de IASSIDD-conferentie iets presenteren, hier aan het woord te laten. We hebben daarom voor elk thema dat op het congres aan bod komt, willekeurig één onderzoeker of onderzoeksgroep benaderd.
Het motto van het Europese congres is ‘Value Diversity’. Op de website van het congres wordt dat als volgt beschreven: ‘We need to value diversity in political and media representation to include perspectives and inand output from all walks of life. We need to value diversity in healthcare policies to create specialised treatments and fair prioritisation, and to raise awareness of the reciprocity of relationships between people with disabilities and their families/caregivers, who rely on each other’s proximity for their well-being. We need to value diversity in designing a “New Normal” in which nobody will be left behind, and in which the rights and privileges of one group will not impede those of another.’ Een opdracht die ook voor Nederland actueel en belangrijk is.
Diversiteit spreekt ook uit de bijdragen die u in deze editie aantreft. Het is bijzonder te zien hoe vanuit verschillende perspectieven op veel terreinen gewerkt wordt om meer te weten te komen over de impact van een beperking op iemands leven en van die van hun directe omgeving en wat kan helpen om dat te verbeteren.
Als u deelneemt aan het congres, dan wens ik u in de komende dagen veel inspiratie toe. Voor alle lezers hoop ik dat deze editie een indruk geeft van de veelzijdigheid en kwaliteit van het onderzoek dat op dit moment in Nederland over en voor de gehandicaptenzorg wordt uitgevoerd. Tot slot wil ik alle auteurs bedanken die we bereid hebben gevonden om in korte tijd een bijdrage aan deze editie te leveren, en ook het Ds. Visscherfonds dat deze extra editie mede mogelijk heeft gemaakt.
Jeroen Zomerplaag
Deze eenmalige uitgave is mogelijk gemaakt door een financiering vanuit het Ds. Visscherfonds